Zbulohen provat e para të Kullës Biblike të Babelit

Arkeologët kanë zbuluar provat e para materiale të ekzistencës së Kullës së Babelit.

Në vitin 539 para Krishtit Kiri i Madh pushtoi Babiloninë dhe çliroi popullin hebre nga mërgimi i tyre. Bibla shënon se, përpara kësaj ngjarjeje, hebrenjtë ishin shpërndarë nëpër rajone të ndryshme të botës si rezultat i rebelimit të tyre kundër Perëndisë dhe ndërtimit të Kullës së Babelit.

Zbulohen provat e para të Kullës Biblike të Babelit 1
Kulla e Babelit është një histori e famshme në Librin e Zanafillës (11:1-9), por nuk dihet shumë për të. Vetë kulla thuhej se ishte struktura më e lartë e bërë nga njeriu në atë kohë, e ndërtuar nga njerëzit e Babilonisë pasi u liruan nga robëria e tyre. © Shutterstock

Kjo histori e famshme biblike është treguar dhe ritreguar gjatë shekujve, por studiuesit kanë debatuar gjatë nëse bazohej apo jo në një ngjarje të vërtetë.

Rrjedhimisht, shumë e kanë teorizuar këtë Zigurati i Madh u ndërtua nga babilonasit si një kopje e një kulle të mëparshme për të cilën ata besonin se ishte ndërtuar nga mbreti Nimrod (i njohur gjithashtu si Kuth) për të arritur në parajsë. Kjo teori tani është konfirmuar me zbulimin e provave që vërtetojnë ekzistencën e saj.

Arkeologët kanë zbuluar provat e para materiale të ekzistencës së Kullës së Babelit – një pllakë e lashtë që daton në shekullin e 6 para Krishtit. Pllaka përshkruan vetë kullën dhe sundimtarin e Mesopotamisë, Nebukadnetsar II.

Zbulohen provat e para të Kullës Biblike të Babelit 2
Një pjesë e "Stelës së Kullës së Babelit", që përshkruan Nabukadnetsarin II në të djathtë dhe paraqet një përshkrim të ziguratit të madh të Babilonisë (Etemenanki) në të majtë të tij. © Wikimedia Commons

Pllaka përkujtimore u gjet pothuajse 100 vjet më parë, por vetëm tani shkencëtarët kanë filluar ta studiojnë atë. Gjetja u bë një provë e rëndësishme e ekzistencës së kullës, e cila, sipas historisë biblike, shkaktoi shfaqjen e gjuhëve të ndryshme në tokë.

Shkencëtarët sugjerojnë se ndërtimi i kullës biblike filloi pranë Nabopolassar gjatë mbretërimit të mbretit Hammural (rreth 1792-1750 pes). Megjithatë, ndërtimi përfundoi vetëm 43 vjet më vonë, gjatë kohës së Nebukadnetsarit (604-562 pes).

Sipas shkencëtarëve, përmbajtja e tabletës së lashtë përkon kryesisht me historia biblike. Në këtë drejtim, u ngrit pyetja - nëse kulla ekzistonte në të vërtetë, atëherë sa e vërtetë është historia e zemërimit të Zotit, e cila i privoi njerëzit nga një gjuhë e përbashkët. Ndoshta një ditë do të gjendet një përgjigje për këtë pyetje.