Zbulimi i ADN-së më të vjetër në botë rishkruan historinë

ADN-ja më e vjetër në botë e gjetur në Grenlandë zbulon natyrën e humbur të Arktikut.

Shkencëtarët nuk ndalojnë kurrë së kërkuari. Ajo që është e vërtetë sot bëhet e rreme, ose provohet e gabuar në ndonjë destinacion të ri. Një gjetje e tillë u gjet nën shtresën e madhe të akullit të Grenlandës.

Zbulimi i ADN-së më të vjetër në botë rishkruan historinë 1
Fauna e epokës së akullit të Evropës Veriore. © Wikimedia Commons

Duke ekzaminuar ADN-në e marrë nga mostrat parahistorike të eshtrave të mamuthit siberian, shkencëtarët kanë gjetur gjurmë të ADN-së më të vjetër në botë, e cila ishte 1 milion vjet e vjetër.

Deri më tani ishte ADN-ja më e vjetër në botë. Kjo ishte historia. Por një test i ri i ADN-së nga Epoka e Akullnajave në Grenlandën veriore i shpërtheu të gjitha ato ide të vjetra.

Shkencëtarët gjetën një ADN mjedisore që është rreth 2 milionë vjet e vjetër, sa dyfishi i njohur më parë. Si rezultat, shpjegimi i ekzistencës së jetës në botë është ndryshuar plotësisht.

Në mënyrë të veçantë, ADN mjedisore, e njohur edhe si eDNA është ADN që nuk rikuperohet drejtpërdrejt nga pjesët e trupit të një kafshe, përkundrazi rikuperohet pasi është përzier disi me ujë, akull, tokë ose ajër.

Me fosilet e kafshëve të vështira për t'u gjetur, studiuesit nxorrën eDNA nga mostrat e tokës nën një shtresë akulli nga Epoka e Akullit. Ky është materiali gjenetik që organizmat derdhin në mjedisin e tyre - për shembull, përmes flokëve, mbeturinave, pështymës ose kufomave të dekompozuara.

Ky kampion i ri i ADN-së u gjet nga një iniciativë e përbashkët e studiuesve nga Universiteti i Kembrixhit dhe Universiteti i Kopenhagës. Studiuesit besojnë se ky zbulim është aq novator sa mund të shpjegojë shkakun rrënjësor të ngrohjes globale të sotme.

Gjatë periudhës së ngrohtë të rajonit, kur temperaturat mesatare ishin 20 deri në 34 gradë Fahrenheit (11 deri në 19 gradë Celsius) më të larta se sot, zona ishte e mbushur me një grup të pazakontë të jetës bimore dhe shtazore, raportuan studiuesit.

Zbulimi i ADN-së më të vjetër në botë rishkruan historinë 2
Pamje ajrore e tre balenave me gunga (Megaptera novaeangliae) që notojnë pranë Ajsbergëve në Ilulissat Icefjord, Grenlandë. © iStock

Fragmentet e ADN-së sugjerojnë një përzierje të bimëve të Arktikut, si thupër dhe shkurre shelgjesh, me ato që zakonisht preferojnë klimat më të ngrohta, si bredhi dhe kedrat.

ADN-ja tregoi gjithashtu gjurmë të kafshëve, duke përfshirë patat, lepujt, renë dhe lemingat. Më parë, një brumbulli i plehut dhe disa mbetje lepuri kishin qenë shenjat e vetme të jetës së kafshëve në vend.

Përveç kësaj, ADN-ja sugjeron gjithashtu se gaforret me patkua dhe algat jeshile jetonin në zonë – që do të thotë se ujërat aty pranë ishin ndoshta shumë më të ngrohta në atë kohë.

Një surprizë e madhe ishte gjetja e ADN-së nga mastodon, një specie e zhdukur që duket si një përzierje midis një elefanti dhe një vigan. Më parë, ADN-ja e mastodonit e gjetur më afër zonës së Grenlandës ndodhej shumë më në jug në Kanada dhe ishte shumë më e re, vetëm 75,000 vjeç.

Një ide e qartë e ekosistemit 2 milion vjet më parë mund të merret gjithashtu duke ekzaminuar këto mostra eDNA. E cila do të formësojë njohuritë tona për botën parahistorike në një mënyrë të re dhe do të thyejë shumë ide të vjetra.