Arkeologët hedhin dritë mbi jetën e gjuetarëve-mbledhësve të epokës së gurit në Britani

Një ekip arkeologësh nga Universitetet e Chester dhe Mançester ka bërë zbulime të cilat hedhin dritë të re mbi komunitetet që banuan në Britani pas përfundimit të Epokës së fundit të Akullnajave.

Një ekip arkeologësh nga Universitetet e Chester dhe Mançester ka bërë zbulime të cilat hedhin dritë të re mbi komunitetet që banuan në Britani pas përfundimit të Epokës së fundit të Akullnajave.

Kockat e kafshëve, veglat dhe armët, së bashku me dëshmi të rralla të përpunimit të drurit, u zbuluan gjatë gërmimeve në vendin pranë Scarborough.
Kockat e kafshëve, veglat dhe armët, së bashku me dëshmi të rralla të përpunimit të drurit, u zbuluan gjatë gërmimeve në vendin pranë Scarborough © University of Chester

Gërmimet e kryera nga ekipi në një vend në North Yorkshire kanë zbuluar mbetjet jashtëzakonisht të ruajtura të një vendbanimi të vogël të banuar nga grupe gjuetarësh-mbledhësish rreth dhjetë mijë e gjysmë vjet më parë. Ndër gjetjet që ekipi gjeti ishin eshtrat e kafshëve që njerëzit gjuanin, mjete dhe armë të bëra nga kocka, brirë dhe gurë, dhe gjurmë të rralla të përpunimit të drurit.

Vendi pranë Scarborough fillimisht shtrihej në bregun e një ishulli në një liqen të lashtë dhe daton në periudhën e Mesolitit, ose 'Epokës së Mesme të Gurit'. Gjatë mijëra viteve, liqeni u mbush ngadalë me depozita të trasha torfe, të cilat gradualisht e varrosën dhe e ruajtën vendin.

Gjithashtu u zbulua edhe një pikë me gjemba
Gjithashtu u zbulua një pikë me gjemba të brenjve © University of Chester

Dr. Nick Overton nga Universiteti i Mançesterit tha, “Është kaq e rrallë të gjesh një material kaq të vjetër në gjendje kaq të mirë. Mesoliti në Britani ishte përpara futjes së qeramikës ose metaleve, kështu që gjetja e mbetjeve organike si kocka, bregu dhe druri, të cilat zakonisht nuk ruhen, janë jashtëzakonisht të rëndësishme për të na ndihmuar të rindërtojmë jetën e njerëzve.

Analiza e gjetjeve po i lejon ekipit të mësojë më shumë dhe të ndryshojë atë që është kuptuar më parë për këto komunitete të hershme parahistorike. Kockat tregojnë se njerëzit po gjuanin një gamë të gjerë kafshësh në një numër habitatesh të ndryshme përreth liqenit, duke përfshirë gjitarët e mëdhenj si dreri dhe dreri i kuq, gjitarët më të vegjël si kastorët dhe zogjtë e ujit. Trupat e kafshëve të gjuajtura u therën dhe pjesë të tyre u depozituan qëllimisht në ligatinat në vendin e ishullit.

Ekipi zbuloi gjithashtu se disa nga armët e gjuetisë të bëra nga kocka e kafshëve dhe briri ishin zbukuruar dhe ishin shkëputur përpara se të depozitoheshin në bregun e ishullit. Kjo, besojnë ata, tregon se njerëzit e Mesolitit kishin rregulla strikte se si asgjësoheshin mbetjet e kafshëve dhe objektet e përdorura për t'i vrarë ato.

Artefakte të zbuluara në një shtrat liqeni në vendin e grumbullimit të gjahtarëve në Scarborough.
Artefakte të zbuluara në një shtrat liqeni në vendin e grumbullimit të gjahtarëve në Scarborough. © University of Chester

Sipas Dr. Amy Grey Jones nga Universiteti i Chester:Njerëzit shpesh mendojnë për gjuetarët-mbledhës parahistorikë si të jetuar në prag të urisë, duke lëvizur nga një vend në tjetrin në një kërkim të pafund për ushqim, dhe se vetëm me futjen e bujqësisë njerëzit jetuan një mënyrë jetese më të vendosur dhe më të qëndrueshme.

“Por këtu ne kemi njerëz që banojnë në një rrjet të pasur vendesh dhe habitatesh, që marrin kohë për të dekoruar objektet dhe duke u kujdesur për mënyrën se si i asgjësojnë mbetjet e kafshëve dhe objektet e rëndësishme. Këta nuk janë njerëz që po luftonin për të mbijetuar. Ata ishin njerëz të sigurt në kuptimin e tyre për këtë peizazh dhe për sjelljet dhe habitatet e llojeve të ndryshme të kafshëve që jetonin atje.”

Ekipi shpreson që kërkimet e ardhshme në këtë vend dhe të tjera në zonë do të vazhdojnë të hedhin dritë të re mbi marrëdhëniet e njerëzve me mjedisin. Analiza e depozitave të torfe përreth zonës tashmë po tregon se ky ishte një peizazh jashtëzakonisht i larmishëm biologjik, i pasur me jetë bimore dhe shtazore, dhe ndërsa puna vazhdon, ekipi shpreson të zbulojë se çfarë efektesh kishin njerëzit në këtë mjedis.

Një pikë e zbukuruar me brirë e gjetur në vendin e grumbullimit të gjahtarëve në Scarborough.
Një pikë e zbukuruar me brirë e gjetur në vendin e grumbullimit të gjahtarëve në Scarborough. © University of Chester

“Ne e dimë nga kërkimet e kryera në zona të tjera përreth liqenit, se këto komunitete njerëzore po menaxhonin dhe manipulonin qëllimisht komunitetet e bimëve të egra. Ndërsa bëjmë më shumë punë në këtë faqe, shpresojmë të tregojmë më në detaje se si njerëzit po ndryshonin përbërjen e këtij mjedisi mijëra vjet përpara futjes së bujqësisë në Britani. thotë doktor Barry Taylor.


Ky artikull është ribotuar nga Universiteti i Chester-it nën një licencë Creative Commons. Lexoni Artikulli origjinal.