Сфингата од Белучистан: природен феномен или генијално човечко создавање?

Некои веруваат дека се работи за природна карпеста формација, додека други тврдат дека се работи за древна статуа која била издлабена од непозната цивилизација изгубена во времето.

Во 2004 година, во Пакистан беше изграден крајбрежниот автопат Макран. Овој нов пат го поврзуваше Карачи со пристанишниот град Гвадар, а исто така им олесни на туристите да пристапат до Националниот парк Хингол, кој е оддалечен 240 километри (150 милји) од Карачи. Овој парк е дом на извонредната „Балуџистанска Сфинга“, колосална карпеста формација.

Сфингата од Белучистан: природен феномен или генијално човечко создавање? 1
Обликот на Сфингата од Белуџистан е многу близок до дизајнот и пропорциите на египетската сфинга. Кредит на слика: Заедничката Ризница

Недалеку од ова чудно карпесто излевање се наоѓа уште една чудна структура наречена „Принцезата на надежта“ (прикажано на сликата подолу). Иако се верува дека овие структури со чуден изглед се резултат на ветрот и дождот што го издлабиле пејзажот, не може а да не се запрашаме дали има повеќе во приказната.

Формација на принцезата на надежта во Националниот парк Хингол.
Формација на принцезата на надежта во Националниот парк Хингол. Кредит на слика: Заедничката Ризница

Денес, археолозите го истражуваат огромен број докази, сугерирајќи дека цивилизации постоеле во античко време пред запишаната историја, и таа напредна технологија била во употреба илјадници години пред да биде официјално измислена. Дополнително, Големата сфинга од Египет привлекува поголемо внимание поради атмосферските шеми кои укажуваат на а многу постар датум на неговото создавање.

Бибху Дев Мисра, индиски автор и независен истражувач, коментира дека Сфингата од Белуџистан во Пакистан може да биде многу постара од нејзиниот египетски еквивалент кога ќе се земе предвид нејзината локација. Тој го опиша локалитетот како „гигантски, издлабен во карпи, архитектонски комплекс“.

Во своето пишување, Дев Мисра даде извештај за Сфингата, велејќи:

Еден површен поглед на импресивната скулптура покажува дека Сфингата има добро дефинирана вилица и јасно забележливи црти на лицето како што се очите, носот и устата, кои се поставени во навидум совршена пропорција една со друга.

Според Дев Мисра, исто како и Сфингата во Гиза, се чини дека пакистанската формација вклучува наметка слична на наметката на Немес што ја носеле древните фараони, со шарени ознаки на крпа што ја покрива круната и задниот дел од главата на нејзиниот носител. На балучистанската сфинга јасно се видливи и клапите кои висат надолу во близина на ушите, додека хоризонталниот жлеб кој личи на фараонската лента за глава може да се види како го краси челото.

Сфингата од Белучистан: природен феномен или генијално човечко создавање? 2
Поблизок поглед на главата на Балучистанската Сфинга. Кредит на слика: Заедничката Ризница

Нозете и шепите на митскиот ѕвер се исто така јасно дефинирани. Дев Мисра пишува:

Човек лесно може да ги забележи контурите на лежечките предни нозе на Сфингата, кои завршуваат со многу добро дефинирани шепи. Тешко е да се види како природата можела да издели статуа што наликува на добро познато митско животно до толку неверојатно точен степен.

Дев Мисра понатаму истакнува дека Сфингата стои на импресивна храмска платформа која има некои прилично невообичаени карактеристики. Како што е илустрирано подолу, постојат карактеристични ниши и структури слични на столбови во карпата под формацијата на Сфингата.

Присуството на симетрични карактеристики низ областа може да се толкува како резултат на човечки напор, со што се негира популарното мислење дека локацијата е создадена од природата. Рамномерно обликуваните формации како скалила ѝ даваат доверба на теоријата дека локацијата е повеќе од случајна сличност со храм.

Сфингата од Белучистан: природен феномен или генијално човечко создавање? 3
Некои карактеристики на локацијата потсетуваат на архитектонски карактеристики. Кредит на слика: Pxhere

Дев Мисра изјави дека чекорите се рамномерно поделени и со еднаква големина, давајќи му на локацијата чувство на величественост. Очигледно беше дека карпестиот архитектонски комплекс бил изложен на тешки временски услови и бил скриен од слоеви на седимент, криејќи ги покомплексните детали од резбите.

Иако откриле мејнстрим истражувачите овие структури на Белуџистан не се ништо друго освен природна карпеста формација во нивните геолошки студии, мислители надвор од кутијата како Дев Мисра цврсто веруваат дека истражната работа и правилната анализа на оваа далечна локација во Пакистан може да се покажат како откритие на друга заборавена цивилизација кои постоеле и пред староегипетскиот период или Гобекли Тепе во Турција. Прашање на време е да се одреди исходот.