Експерименти

Златна пајакова свила

Најреткиот текстил на светот е направен од свила на милион пајаци

Златната наметка, направена од свилата на повеќе од милион женски пајаци „Ткајач на златна топка“, собрани во висорамнините на Мадагаскар, изложена во лондонскиот музеј Викторија и Алберт.
Проект Виножито: Што навистина се случи во експериментот во Филаделфија? 1

Проект Виножито: Што навистина се случи во експериментот во Филаделфија?

Човек по име Ал Билек, кој тврдеше дека е предмет на тестирање на различни тајни воени експерименти на САД, рече дека на 12 август 1943 година, американската морнарица извршила ...

Телепортација: Исчезнатиот пронаоѓач на пиштол Вилијам Кантело и неговата неверојатна сличност со Сер Хирам Максим 3

Телепортација: Исчезнатиот пронаоѓач на пиштол Вилијам Кантело и неговата неверојатна сличност со Сер Хирам Максим

Вилијам Кантело бил британски пронаоѓач роден во 1839 година, кој мистериозно исчезнал во 1880-тите. Неговите синови развиле теорија дека тој повторно се појавил под името „Хирам Максим“ - познатиот пронаоѓач на оружје.
На жртвата на експериментот со сифилис на Таскеги, д-р Џон Чарлс Катлер му ваде крв. в. 1953 © Кредит на слика: Wikimedia Commons

Сифилис во Тускеги и Гватемала: Најсуровите човечки експерименти во историјата

Ова е приказна за американски медицински истражувачки проект кој траеше од 1946 до 1948 година и е познат по своите неетички експерименти врз ранливи човечки популации во Гватемала. Научниците кои ги инфицираа Гватемала со сифилис и гонореја како дел од студијата, многу добро знаеја дека ги кршат етичките правила.
Заговор за НЛО Die Glocke: Што ги инспирирало нацистите да ја создадат машината против гравитација во облик на ѕвонче? 4

Заговор за НЛО Die Glocke: Што ги инспирирало нацистите да ја создадат машината против гравитација во облик на ѕвонче?

Писателот и истражувач на алтернативна теорија Џозеф Фарел шпекулираше дека „нацистичкото ѕвоно“ има неверојатна сличност со НЛО што се урна во Кексбург, Пенсилванија, во 1965 година.
Genини Вајли, дивото дете: Злоупотребено, изолирано, истражено и заборавено! 6

Genини Вајли, дивото дете: Злоупотребено, изолирано, истражено и заборавено!

„Ralверско дете“ ieини Вајли беше врзана за стол во импровизирана тесна јакна долги 13 години. Нејзиното екстремно занемарување им овозможи на истражувачите да спроведат ретка студија за човечкиот развој и однесување, иако можеби по нејзина цена.
Кармин Мирабели: Физички медиум кој беше мистерија за научниците 7

Кармин Мирабели: Физички медиум кој беше мистерија за научниците

Во некои случаи присуствуваа до 60 сведоци, вклучувајќи 72 лекари, 12 инженери, 36 адвокати и 25 воени лица. Претседателот на Бразил еднаш беше сведок на талентите на Кармине Мирабели и веднаш нареди истрага.