Натчовечки

Пабло Пинеда

Пабло Пинеда – првиот Европеец со „Даунов синдром“ кој дипломирал на универзитет

Ако гениј се роди со Даунов синдром, дали тоа ги прави неговите когнитивни способности просечни? Извинете ако ова прашање навредува некого, навистина немаме намера. Ние сме само љубопитни…

Борис Кипријанович: Генијалното руско момче кое тврдеше дека е од Марс! 2

Борис Кипријанович: Генијалното руско момче кое тврдеше дека е од Марс!

Борис Кипријанович, генијалното руско момче кое ги збуни истражувачите, докажувајќи ги сите традиционални теории за човечката историја погрешни. Денес, научниците имаат постигнато такво знаење и моќ што би можеле да дадат…

Jејсон Паџет

Џејсон Пеџет – продавачот кој се претвори во „математички гениј“ по повреда на главата

Во 2002 година, двајца мажи го нападнаа Џејсон Пеџет - продавач на мебел од Такома, Вашингтон, кој имаше многу мал интерес за академици - надвор од караоке бар, оставајќи го со…

Античките цивилизации и исцелителната моќ на музиката: Колку навистина може да биде корисна? 8

Античките цивилизации и исцелителната моќ на музиката: Колку навистина може да биде корисна?

Музиката е добро ценета дека има бескрајни уникатни придобивки, вклучувајќи ја и способноста за подобрување на когнитивните перформанси и подобрување на меморијата. Меѓутоа, кога станува збор за моќта на музиката која се шпекулира за помагање да се…