Неверојатни сумерски пронајдоци кои го трансформираа светот

Речиси секој втор ден излегува ново парче технологија. Ова значи дека можете да испробате многу различни идеи и да развиете одлични нови. Луѓето во минатото го гледаа ова како шанса, па изградија нешто и добро работеа што и да најдоа.

Неверојатни сумерски изуми што го трансформираа светот 1
Ориентални орнаменти. © Freepik

Светот им должи толку многу работи на откритијата на една древна цивилизација. Тие направија големи работи, а нивната работа го подобри светот. Луѓето сега уживаат во резултатите од нивните неверојатни идеи. Денес, ќе зборуваме за сумерските пронајдоци од месопотамиската цивилизација.

Сумерите биле познати по тоа што правеле неверојатни пронајдоци

Неверојатни сумерски изуми што го трансформираа светот 2
© Пџере

Сумерите биле првите луѓе во Месопотамија кои живееле во независни градови-држави со ѕидини околу нив. Луѓето мислеа дека се многу богати и креативни, а нивната култура вклучува земјоделство, трговија и правење музика. Пишувањето било важна работа до која дошле Сумерите. Тие смислиле начин на пишување наречен пиктографи.

Тоа беа сликите нацртани на карпи или камења, кои подоцна се претворија во клинесто писмо, начин на пишување. Сумерскиот систем на пишување имаше шема на пишување од горе до долу, но тоа се промени со текот на времето во пишување од лево кон десно. До 2800 п.н.е., луѓето користеле и фонетика. Па, тоа беше само почеток. Сумерите дошле до многу други неверојатни работи, една по друга.

Изработка на бакар

Неверојатни сумерски изуми што го трансформираа светот 3
Бакарни цевки. Јавен домен

Бакарот за прв пат го користеле Сумерите. Бакарот беше еден од првите метали што не беа скапоцени. Археолошките докази покажуваат дека луѓето научиле како да извадат бакар од земјата и да го користат пред околу 5000 до 6000 години. Со учењето како да се направи бакар, тие направија голема разлика во растот на градовите како Урук, Сумер, Ур и Ал Убаид во Месопотамија.

Сумерите користеле бакар за правење врвови од стрели, жилети, харпуни и многу други мали нешта. Подоцна почнале да прават и бакарни садови, длета и бокали. Сумерите биле многу вешти во правењето на овие работи. Денес, правењето работи од бакар достигна ново ниво, но Сумерите беа првите кои почнаа да прават работи од бакар.

време

Неверојатни сумерски изуми што го трансформираа светот 4
© Заедничката Ризница

Иако сите знаеја за денот и ноќта, Сумерите беа првите кои го поделија времето на различни делови. Тие му покажаа на светот како поминуваат недели, месеци и години. Сумерите користеле систем наречен „основа 60“ за да ги дознаат позициите на ѕвездите. На сите во Евроазија им се допадна и го прифатија тоа што го направија.

тркало

Неверојатни сумерски изуми што го трансформираа светот 5
Ур тркало од Месопотамија, 4 милениум п.н.е., составено од дрвен диск кој се врти на оска. © Национален музеј за наука и технологија, Милано (Италија)

Можеби мислите дека тркалото е стара идеја, но тоа не е така. Направен е околу 3500 година пред нашата ера во Месопотамија, релативно доцно време во историјата на човештвото. Луѓето веќе почнаа да одгледуваат култури и да чуваат животни како домашни миленици. Имаа и некаков општествен поредок. Сумерите биле првите луѓе кои направиле тркала од дрво.

Ги собраа трупците и ги виткаа за полесно да ги преместат тешките работи. Чекор по чекор, тие гледаа како се движи количката и потоа дупчеа дупка низ рамката на количката за да направат простор за оската. На крајот ги ставија тркалата заедно да направи кочија. Денес, ова тркало се користи во транспортните системи низ целиот свет.

Нумерен систем

Неверојатни сумерски изуми што го трансформираа светот 6
Вавилонска таблета YBC 7289 што го покажува половиот број 1;24,51,10 приближно √2. © Заедничката Ризница

Друга важна работа што ја направија Сумерите беше начинот на броење. За прв пат бил користен во третиот милениум пред нашата ера и бил наречен Сексагезимал. Античките Вавилонци и други земји тогаш го користеле. Луѓето дошле до оваа идеја затоа што им бил потребен начин да ги следат културите со кои тргувале.

Со текот на времето, тие почнаа да го обележуваат бројот еден со мали глинени шишарки. На ист начин, топката значеше десет, а голем глинест конус шеесет. Тие направија едноставен модел на абакус и систем на броеви заснован на 60. Овде, броевите се броеа со помош на 12 месингани зглобови на едната рака и пет прсти од другата рака.

Едриличар

Неверојатни сумерски изуми што го трансформираа светот 7
© Заедничката Ризница

Сумерите направиле едрилици затоа што им биле потребни пред околу 5,000 години. Тие сакаа помош за да го развијат нивниот трговски бизнис. Така, за полесно да се движат по водата, направиле едрилици од дрво и папирус кои биле лесни и лесни за движење.

Едрата беа квадратни и направени од ткаенина. Тоа беше едноставен брод. Овие едрилици помагале во трговијата и бизнисот, но помагале и во наводнувањето и риболовот. Се смета дека тоа било едно од најважните работи што им помогнало на Месопотамците да изградат голема империја.

Оружје

Неверојатни сумерски изуми што го трансформираа светот 8
Од лево кон десно: бронзена кама во сумерски стил од провинцијата Лорестан, Иран (околу 900 г. п.н.е., РЦ 1716); 3 бронзени ками од близина на Рудбар, провинцијата Гилан, Иран (околу 900 п.н.е., РЦ 1898, 1899, 1902). Бронзена секира и глава (околу 1000 п.н.е., РК 1023, 1024). Изложено во египетскиот музеј на розикрос во Сан Хозе, Калифорнија. © Заедничката Ризница

Луѓето мислат дека Сумерите биле првите што направиле оружје, но другите култури го избришале. Бидејќи секогаш имало борби меѓу градовите-држави на Сумер, тие правеле оружје што се користело со години потоа. Коли, српови мечеви и секири од бронзени штекери, кои со текот на времето се менувале во пробивачки секири, биле сите многу корисни оружја.

Монархија

Неверојатни сумерски изуми што го трансформираа светот 9
Клинесто писмо на глинена тула, напишано на сумерски јазик (во времето на акадската империја) и набројување на сите кралеви од создавањето на кралството до 1800 година п.н.е., кога бил креиран списокот. © Заедничката Ризница

Околу 3000 п.н.е., Сумер и Египет ги добија своите први кралеви. На летото, на „земјата на луѓето со црни точки“, му требаше водач кој ќе ги води многуте луѓе што живеат таму. Свештениците ги водеа овие држави во минатото, но тие немаа вистинска моќ. Ова доведе до идејата за монархија, во која водачот беше и задолжен и одговорен за луѓето кои живееја во сумерските држави во иднина.

Месечев календар

Неверојатни сумерски изуми што го трансформираа светот 10
Месечеви фази. © Заедничката Ризница

Се смета дека Сумерите биле првите луѓе кои создале лунарен календар. Овој календар се базира на повторливите фази на Месечината. Ова значи дека фазите на Месечината биле користени за броење на 12 месеци. Сумерите имале две годишни времиња, лето и зима, а светите обреди на брак се одржувале на почетокот на новата година.

Тие ги користеле фазите на Месечината за да ја избројат годината како 12 месеци. И, за да го надоместат несовпаѓањето помеѓу сезоните оваа година и годината, тие додадоа по еден месец на секоја наредна година по четири. Најдобриот дел е што некои религиозни групи и денес го користат овој лунарен календар.

Кодекс на Ур-Наму

Неверојатни сумерски изуми што го трансформираа светот 11
Ур Наму код Истанбул. © Заедничката Ризница

Најстариот законски законик сè уште наоколу бил напишан на глинени плочи на сумерски јазик на крајот на третиот милениум п.н.е. Овој закон ни дава идеја за тоа како се спроведувала правдата во сумерското општество одамна.

Одбор игра

Неверојатни сумерски изуми што го трансформираа светот 12
Кутија за игра за играње Сенет и Дваесет квадрати. © Заедничката Ризница

Кралската игра Ур, исто така наречена Игра на дваесет квадрати, била игра на табла од античка Месопотамија која се играла околу 2500 година п.н.е. Во 1920-тите, Сер Леонард Вули ги постави неговите посмртни останки. Британскиот музеј во Лондон сè уште има една од двете табли. Ова беше една од најпопуларните и најстарите игри на табла, но можеа само двајца да ја играат.