Египетскиот мит за интелигентни џиновски змии убиени од летечка ѕвезда на смртта

Големината на енигматичниот рептил беше неверојатна, преживеаниот морнар ги раскажува своите несреќи.

На почетокот сè беше едно море. Но тогаш богот Ра му го сврте грбот на човештвото и се сокри во длабочините на водите. Како одговор, Апеп (древно египетско име за монструозната змија), излезе одоздола и направи хаос кај луѓето. Кога го видела тоа, ќерката на Ра, Исис, се претворила во змија и го заведела Апеп. Откако се споиле, таа го задавила со намотките за да не избега повторно. Многу како Војна на ѕвездите, но без ласери или светлосни сабери. Исто како оваа, уште една фасцинантна легенда се појави од древниот Египет.

Египетскиот мит за интелигентни џиновски змии убиени од летечка ѕвезда на смртта
© Shutterstock

Кондензирана верзија на оваа древна египетска легенда оди на следниов начин: „Мудриот слуга му кажува на својот господар како го преживеал бродоломот и излегол на брегот на мистериозен остров каде сретнал голема змија која зборувала која себеси се нарекува Господар на Пунт. Сите добри работи беа на островот, а морнарот и змијата разговараат додека не биде поздравен брод и тој може да се врати во Египет“.

Приказната за уништениот морнар е текст датиран во Средното Кралство Египет (2040-1782 п.н.е.).
Приказната за уништениот морнар е текст датиран во Средното Кралство Египет (2040-1782 п.н.е.). © Кредит на слика: Freesurf69 | Лиценцирано од Dreamstime (сток фотографија за уредување/комерцијална употреба) ID: 7351093

Голем број фрагменти од митот водат до интересни размислувања. Големината на енигматичниот рептил е првото нешто што некого го зачудува. Преживеаниот морнар ги раскажува своите несреќи на овој начин:

„Дрвјата пукаа, земјата се тресеше. Кога го отворив лицето, видов дека змијата ми се приближува. Неговата должина е триесет лакти. Неговата брада е долга повеќе од два лакти. Вагата му е златна, веѓите му се од лапис лазули, телото му е закривено нагоре“.

Господарот на Пунт како џиновска змија што зборува.
Господарот на Пунт како џиновска змија што зборува. © Кредит на слика: Тристрам Елис

Змијата на овој мит е доста фасцинантна. Знаците укажуваат на тоа дека има брада и доволно дебели веѓи за да личат на легендарните златни кинески змејови од кинеската митологија. Меѓутоа, на светите змии во Египет повремено се прикажувала мала брада. Се чини дека античките египетски и источноазиски традиции за огромни влекачи потекнуваат од истиот извор.

Кинескиот змеј, познат и како бели дробови, е легендарно суштество во кинеската митологија.
Кинескиот змеј, познат и како бели дробови, е легендарно суштество во кинеската митологија. © Shutterstock

Втората необична работа што ја забележувате е дека во легендата постои референца за одредена ѕвезда која е одговорна за смртта на целото семејство змии. Еве што му рекла последната змија на човекот:

„Сега, бидејќи ја преживеавте оваа несреќа, дозволете ми да ви кажам за несреќата што ме снајде. Некогаш живеев на овој остров со моето семејство – вкупно 75 змии, без да сметам едно девојче сираче кое ми беше донесено случајно и кое ми беше драго на срце. Една ноќ од небото се урна ѕвезда и сите се запалија. Се случи кога не бев таму - не бев меѓу нив. Само јас бев поштеден и ете, еве ме, сосема сам“.

Каква ѕвезда беше таа што изгоре седумдесет и пет огромни суштества одеднаш? — да се потсетиме на големината на змијата. Колку прецизен и ефективен удар и каков моќен ударен фактор!

Античка египетска уметност што го прикажува Апеп
Античка египетска уметност што го прикажува Апеп во гробницата на фараонот Сети I од деветнаесеттата династија, погребната комора Ј, Долината на кралевите, Египет © Кредит на сликата: Керол Раддато | Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Да се ​​потсетиме на еден друг мит од древниот Египет, во кој Секмет, страшното око на божеството Ра, се вели дека ја отсекол главата на џиновска змија или змија Апеп (исто така позната како Апофис). Апеп се сметаше за најголем непријател на Ра, и затоа ја доби титулата Непријател на Ра, а исто така „Господарот на хаосот“.

Во овој конкретен пример - приказната за Островот Змии - ова уништување на змии од ѕвезда наликува на вистинска небесна казна, во буквална смисла на зборот!

Ајде за момент да се вратиме чекор назад од митот и да се концентрираме на спецификите. Последниот преживеан морнар опишува бранови од осум лакти, а должината на змијата ја проценува на триесет лакти. Ова се клучни компаративни мерења што може да се користат за да се процени скалата:

„И сега ветрот станува посилен, а брановите се високи осум лакти. И тогаш јарболот падна во бранот, и бродот се изгуби, и никој не преживеа освен мене“.

Со други зборови, врз основа на наративот, не може да има сомнеж во однос на големината; брановите се големи, а змиите се најмалку три пати поголеми од брановите. И со еден брз удар од одреден "ѕвезда," сето ова огромно „змиска јама“ од седумдесет и пет џиновски змии е искоренета. Јасно е дека експлозијата имала значителна моќност.

Што ги погоди интелигентните змии? Некако, тешко е да се прифати а „лудо“ астероид удира по случаен избор.

Нема сомнение дека античките извори кои раскажуваат за историјата на народите често вклучуваат измислени приказни во нивниот фолклор. Веруваме дека оваа приказна е паралелна со античката митологија на народите кои живееле далеку од Египет, каде боговите или хероите се бореле со влекачи или змејови во античките приказни. Зошто таквите митови биле популарни меѓу древните култури?