На Месечината откриена карпа од Земјата стара 4 милијарди години: Што велат теоретичарите?

Во јануари 2019 година, научниците од Австралија дојдоа до шокантно откритие, откривајќи дека парче карпа донесена од екипажот на слетувањето на Месечината Аполо 14 всушност потекнува од Земјата.

Научниците долго време веруваа дека Месечината е формирана од остатоците оставени откако планетата со големина на Марс наречена Теја (исто така позната како „Теа“) се судри со Земјата. Овој катаклизмичен настан е широко прифатен како водечко објаснување за тоа како Земјата го добила својот сателит, но сè уште има многу што не знаеме за овој динамичен момент во историјата на нашата планета.

На Месечината откриена карпа од Земјата стара 4 милијарди години: Што велат теоретичарите? 1
Илустрација на планета со средна големина која се удира во Земјата предизвикувајќи нејзина експлозија. Елементи на оваа слика опремени од НАСА. © Кредит на слика: MR.Somchat Parkaythong/Shutterstock

Кога астронаутите на Аполо ја истражувале површината на Месечината, пронашле неколку чудни карпи кои изгледале како да не се на место. Овие аголни фрагменти се познати како карпи со „сина јамка“ поради нивната карактеристична сино-зелена боја и изгледот на јамка кога се гледаат под зголемување.

Овие чудни карпи првпат беа откриени на Месечината од астронаутите за време на мисијата Аполо 14 во 1971 година. Оттогаш, научниците идентификуваа слични примероци на разни други локации на Месечината. Но, што точно се тие и од каде дошле, остана мистерија.

На Месечината откриена карпа од Земјата стара 4 милијарди години: Што велат теоретичарите? 2
Примерокот 14321, често познат како Биг Берта, е бреча од 9.0 килограми што е пронајдена во станицата C1 блиску до работ на кратерот. Слика снимена во Лабораторијата за примање на Месечината. © Кредит на слика: Заедничката Ризница

Во јануари 2019 година, научниците од Австралија дојдоа до шокантно откритие, откривајќи дека парче карпа донесена од екипажот на слетувањето на Месечината Аполо 14 всушност потекнува од Земјата.

Научниците во написот објавен во списанието Earth and Planetary Science Letters изјавија дека карпата можеби била дел од остатоци што биле фрлени на Месечината од Земјата како резултат на пад на астероид со нашата планета милијарди години во минатото.

Камчињата беа собрани за време на мисијата Аполо 14, која беше лансирана во 1971 година и беше трета вселенска мисија која успешно слета на Месечината. Алан Шепард, Стјуарт Руса и Едгар Мичел поминаа многу денови во орбитата на Месечината изведувајќи научни експерименти и набљудувања, додека Шепард и Мичел учествуваа во 33-часовна вселенска прошетка на површината на Месечината.

На Месечината откриена карпа од Земјата стара 4 милијарди години: Што велат теоретичарите? 3
Командантот на Аполо 14 Алан Шепард стои покрај Модуларниот транспортер на опрема (МЕТ). МЕТ, кој астронаутите го нарекоа „рикша“, беше количка за носење алатки, камери и кутии за примероци на површината на Месечината. Шепард може да се препознае по вертикалната лента на неговиот шлем. © Кредит на слика: Заедничката Ризница

Покрај тоа, астронаутите се вратија со околу 42 килограми камења. Оваа збирка отпадоци од Месечината ни снабди со мноштво информации за составот и еволуцијата на Месечината.

Неодамнешното истражување на некои од овие елементи, сепак, покажа дека барем еден од лунарните камења собрани од Шепард и Мичел можеби потекнува од Земјата.

На Месечината откриена карпа од Земјата стара 4 милијарди години: Што велат теоретичарите? 4
Двајцата членови на екипажот за истражување на месечината на мисијата за слетување на Месечината Аполо 14, ја фотографираа и собраа големата карпа на сликата веднаш над точниот центар на оваа слика. Карпата, која фрла сенка лево, е лунарен примерок со број 14321, кој новинарите го нарекуваат карпа со големина на кошарка, а главните истражувачи ја нарекуваат „Големата Берта“. © Заедничката Ризница

Според професорот Александар Немчин од Факултетот за Земјата и планетарни науки на Универзитетот Куртин во Западна Австралија, составот на една од карпите на Месечината е исклучително сличен на гранит, со значителни количини кварц внатре. Додека кварцот е вообичаен на Земјата, неверојатно е тешко да се открие на Месечината.

Понатаму, научниците го испитуваа цирконот содржан во карпата, минерал кој припаѓа на група неосиликати присутни и на Земјата и на Месечината. Тие забележале дека цирконот идентификуван во карпата се совпаѓа со копнените форми, но не со ништо претходно откриено во лунарниот материјал. Научниците открија дека карпата се развила во оксидирачка средина, што би било многу ретко на Месечината.

Според Немчин, овие набљудувања даваат значаен доказ дека карпата не е создадена на Месечината, туку потекнува од Земјата. Тој не ја отфрли идејата дека карпата се развила при привремено идентични услови на Месечината, но заклучил дека тоа е крајно неверојатно.

Наместо тоа, истражувачите предложија поинаква можност. Тие претпоставуваа дека карпата била пренесена на Месечината по нејзиното создавање, потенцијално како резултат на удар на астероид со Земјата пред милијарди години.

Според оваа идеја, астероидот се судрил со Земјата пред милијарди години, испуштајќи остатоци и камења во орбитата, од кои некои слетале на Месечината.

На Месечината откриена карпа од Земјата стара 4 милијарди години: Што велат теоретичарите? 5
Астронаутите на Аполо 14 Едгар Мичел и Алан Шепард ја проучуваат Големата Берта за време на брифингот за новинарите во Лабораторијата за примање на месечината на Вселенскиот центар Џонсон. © Кредит на слика: Заедничката Ризница

Оваа идеја би објаснила зошто се чини дека карпата има хемиски состав компатибилен со копнените планетарни околности, а не со лунарните планетарни услови. Исто така, се согласува со верувањата во врска со видот на бомбардирање што ја промени Земјата пред милијарди години.

Според многу експерти, астероиди и метеорити можеби ја погодиле Земјата во раните фази на развој, предизвикувајќи големи нарушувања на нејзината површина.

Понатаму, се претпоставува дека Месечината била најмалку три пати поблиску до Земјата во оваа ера, што го прави исклучително можно Месечината да била погодена и од летечки отпадоци како резултат на овие судири.

Ако оваа идеја е исправна, карпата вратена од екипажот на Аполо 14 е една од најстарите копнени карпи откриени некогаш. Цирконската анализа ја утврди староста на карпата на околу 4 милијарди години, што ја прави малку помлада од кристалот на циркон пронајден во Западна Австралија како најстарата позната карпа на Земјата.

Овие древни камења може да изгледаат како мали, скромен камења, но сепак тие имаат потенцијал да го променат нашето знаење за раните фази на постоење на Земјата.

Погоре, ова беше општ поглед на мејнстрим науката. Но, има извонреден улов во ова откритие. Според некои теоретичари, каменот не стигнал до површината на Месечината по природен пат, туку со некакви вештачки средства. Тие го тврдат ова, верувајќи во Силуриска хипотеза.

Силуриската хипотеза во основа пренесува дека луѓето не се првите чувствителни форми на живот што се развиле на нашата планета и дека ако постоеле претходници пред 100 милиони години, практично сите докази за нив би биле изгубени до сега.

На Месечината откриена карпа од Земјата стара 4 милијарди години: Што велат теоретичарите? 6
Напредната цивилизација која живее на земјата пред луѓето. © Кредит на слика: Зишан Лиу | Лиценцирано од Dreamstime.Com (сток фото за уредување/комерцијална употреба)

За да се разјасни, физичарот и коавторот на истражувањето Адам Френк изјави во дел од Атлантикот: „Не е често кога објавувате труд во кој нуди хипотеза што не ја поддржувате“. Со други зборови, тие не веруваат во постоењето на древна цивилизација на лордовите на времето и луѓето од гуштер. Наместо тоа, нивната цел е да откријат како би можеле да лоцираме докази за стари цивилизации на далечни планети.

Можеби изгледа логично дека ќе бидеме сведоци на докази за таква цивилизација - на крајот на краиштата, диносаурусите постоеле пред 100 милиони години, а тоа го знаеме бидејќи нивните фосили се откриени. Тие, сепак, беа околу повеќе од 150 милиони години.

Тоа е значајно бидејќи не се работи само за тоа колку стари или широки би биле урнатините на оваа имагинарна цивилизација. Се работи и за тоа колку долго постои. Човештвото се прошири низ целиот свет за неверојатно краток временски период - околу 100,000 години.

Ако друг вид го направи истото, нашите шанси да го најдеме во геолошките записи би биле многу помали. Истражувањето на Френк и неговиот климатолог, ко-автор Гевин Шмит, има за цел точно да ги посочи начините за откривање на длабоки цивилизации.

Значи, дали тие теоретичари се во право? Дали е ова можно дека пред речиси 4 милијарди години напредна цивилизација како нас напредувала на оваа планета и тие биле во можност да влијаат на површината на Месечината. Знаеме дека Земјата се проценува на 4.54 милијарди години, но ова е само проценка, никој не може точно да заклучи кога е создадена Земјата и колку цивилизации всушност била сведок во сопствената историја.