A arritën romakët e lashtë në Amerikë 1,000 vjet përpara Kolombit?

Shpata e jashtëzakonshme e gjetur pranë ishullit Oak tregon se marinarët e lashtë vizituan Botën e Re një mijëvjeçar para Kolombit.

Në vitin 2015, studiuesit që studionin ishullin misterioz Oak, që ndodhet në bregun jugor të Nova Scotia, Kanada, kishin bërë një njoftim të jashtëzakonshëm në lidhje me gjetjen e një shpate ceremoniale romake dhe një mbytjeje të mundshme romake, duke sugjeruar që marinarët e lashtë vizituan Amerikën e Veriut më shumë se një mijëvjeçari përpara se ta bënte Kolombi.

A arritën romakët e lashtë në Amerikë 1,000 vjet përpara Kolombit? 1
Pamje e farit të ishullit Oak në Oak Island, Nova Scotia, Kanada. © iStock

Studiuesit e përfshirë në serinë e History Channel Curse of Oak Island bënë një zbulim befasues rreth Oak Island, siç u zbulua ekskluzivisht për Johnston Press dhe u botua në The Boston Standard. Për të thënë, ky zbulim magjepsës ka potencialin për të rishkruar historinë e Amerikës.

J. Hutton Pulitzer, një studiues kryesor dhe ekzaminues historik, punoi së bashku me studiues nga Ancient Artifact Preservation Society për të krijuar një dokument mbi zbulimet. Ky dokument është vënë në dispozicion të publikut në vitin 2016.

Misteri i Ishullit Oak - një enigmë hutuese rrethon ishullin

Gjuetia misterioze e thesarit të Oak Island filloi në vitin 1795, kur 18-vjeçari Daniel McGinnis pa drita të çuditshme që vinin nga ishulli. I intriguar, ai shkoi të eksploronte zonën dhe vuri re një gropë rrethore në një kthinë në anën juglindore të ishullit. Aty pranë, një bllok mjetesh ishte varur nga një pemë.

Me disa nga miqtë e tij, McGinnis filloi të gërmonte në depresion dhe gjeti një shtresë gurësh flamuri disa metra nën sipërfaqe. Përveç kësaj, ai zbuloi se muret e gropës ishin të shënuara me një pickim. Ndërsa vazhduan të gërmojnë në një interval prej 3 metrash, ata hasën në më shumë shtresa trungjesh. Me gjithë përpjekjet, McGinnis dhe miqtë e tij hoqën dorë nga gërmimi pa gjetur asgjë me vlerë.

Një foto është bërë në gusht të vitit 1931 në Oak Island në Nova Scotia, Kanada. Ai përshkruante gërmime dhe ndërtime të ndryshme.
Një foto është bërë në gusht të vitit 1931 në Oak Island në Nova Scotia, Kanada. Ai përshkruante gërmime dhe ndërtime të ndryshme. © Wikimedia Commons

Disa libra dokumentuan ekspeditën e djemve dhe 8 vjet më vonë, kompania Onslow shkoi në të njëjtin vend me shpresën për të gjetur pasurinë e supozuar që mendohej se ishte varrosur në fund të gropës. Gropa e Parave ishte emëruar në përputhje me rrethanat për shkak të tregimeve të shkruara nga djemtë dhe kompania Onslow filloi të gërmonte, por përfundimisht u detyruan të ndërprisnin përpjekjet e tyre për shkak të përmbytjeve.

Për një periudhë prej dy shekujsh janë ndërmarrë kërkime të ndryshme të gropës. Megjithatë, këto kërkime janë penguar nga çështje të tilla si shpellat dhe uji i grumbulluar në gropë. I gjithë ishulli është eksploruar për një thesar të mundshëm, detyrë e cila vazhdon edhe sot e kësaj dite nga shumë entuziastë.

Gjetje e papritur - një shpatë enigmatike romake

Pavarësisht nga fakti se shumë njerëz në kërkim të thesarit kanë qenë të pasuksesshëm, në vitin 2015 ishte bërë një zbulim befasues dhe potencialisht në ndryshim. Shpata ceremoniale romake u mor.

Shpata romake e gjetur në ishullin Oak. Foto nga investigatinghistory.org dhe Shoqëria e Thesarit Kombëtar
Shpata romake e gjetur në ishullin Oak. © Foto me mirësjellje nga investigatinghistory.org dhe Shoqëria e Thesarit Kombëtar

Në një intervistë për Boston Standard, Pulitzer zbuloi se një shpatë u ngrit nga deti në një anije peshkimi shumë vite më parë; megjithatë, zbuluesi dhe djali i tij hezituan të ndanin lajmin për shkak të rregullave të rrepta në Nova Scotia në lidhje me shpëtimin e sendeve nga mbytjet e anijeve.

Megjithatë, familja e personit që zbuloi shpatën, i cili më pas ka ndërruar jetë, së fundmi ua ka prezantuar shkencëtarëve armën e rrallë.

Pulitzer kreu eksperimente mbi shpatën duke përdorur një analizues XRF dhe rezultatet treguan se shpata kishte të njëjtat përbërës metalikë, së bashku me arsenikun dhe plumbin, që u gjetën edhe në artefakte të tjera romake.

Megjithatë, historianët e zakonshëm zakonisht thonë se gjetje të tilla janë të pasakta pasi objekte të tilla si ky mund të hidhen nga koleksionistët në kohët moderne.

Dëshmi e pranisë romake

Dëshmi për të mbështetur besimin se romakët ishin vendosur në zona të caktuara janë të shumta. Për të hedhur poshtë çdo dyshim se relikti kishte humbur nga një anije në kohët më bashkëkohore, Pulitzer dhe skuadra e tij kryen një gërmim dhe gjetën një mori të dhënash që demonstronin se romakët kishin mbërritur në Amerikë më shumë se 1,000 vjet përpara Kristofor Kolombit. Një provë e tillë përfshinte:

  • Gdhendje të njerëzve Mi'kmaq në mure dhe gurë në Nova Scotia, për të cilat ekipi i Pulitzer beson se janë ushtarë romakë, anije dhe sende të tjera.
  • Populli i Mi'kmaqit ka një shënues të veçantë të ADN-së që fillon në Mesdheun lindor.
  • Pesëdhjetë fjalë në gjuhën Mi'kmaq që ngjajnë me termat detarë të përdorur nga marinarët në kohën romake.
  • Një specie bimore (Berberis Vulgaris) që rritet në ishullin Oak dhe Halifax, e cila u përdor nga romakët për të erëza ushqimin e tyre dhe për të luftuar skorbutin.
  • Një bilbil nga një legjionar romak i gjetur në ishullin Oak në 1901.
  • Një 'bos' metalik nga një mburojë romake e zbuluar në Nova Scotia në mesin e viteve 1800.
  • Monedhat e arta të Kartagjenës nga koha romake u gjetën pranë ishullit Oak në kontinent.
  • Dy gurë të gdhendur në ishullin Oak që duket se janë nga Levanti i lashtë.
A arritën romakët e lashtë në Amerikë 1,000 vjet përpara Kolombit? 2
'Bos' i mburojës romake si ai i gjetur në Nova Scotia, vetëm imazh përfaqësues. © Domeni publik
A arritën romakët e lashtë në Amerikë 1,000 vjet përpara Kolombit? 3
Raporti i Pulitzer detajon gjithashtu një numër imazhesh të gdhendura të Mi'kmaq nga njerëzit indigjenë të vizatuara në muret e shpellave në Nova Scotia. Disa nga këto imazhe tregojnë atë që Pulitzer beson se janë legjionarë romakë që marshojnë (foto). © Muzeu i Nova Scotia

Pulitzer i vuri në dukje Boston Standard se kombinimi i dukurive të çuditshme, të tilla si bimët, ADN-ja, artefaktet, gjuha dhe vizatimet e lashta, nuk duhet të injorohen si një rastësi e thjeshtë.

Carl Johannessen, i cili dikur ishte i lidhur me Universitetin e Oregon dhe është i angazhuar në studim, ka komentuar gjithashtu se të dhënat e marra kundërshtojnë nocionin e pranuar gjerësisht se Bota e Re u zbulua në 1492.

Prej kohësh është propozuar që shoqëri të tjera historike të hyjnë në Botën e Re më herët se Kolombi, duke përfshirë vikingët, kinezët dhe grekët. Megjithatë, ky është grupi fillestar i provave bindëse se detarët romakë mund të kenë arritur në Amerikën e Veriut më shumë se një mijë vjet më parë.