Погледнете го лицето на „Ава“, жена од бронзеното време која живеела во Шкотска пред 3,800 години

Истражувачите создадоа 3Д слика на жена од бронзеното време, која веројатно била дел од европската култура „Бел Бикер“.

За време на проект за изградба на патишта во Шкотска во 1987 година, работниците неочекувано откриле погребување на жена од бронзеното доба. Откриено е дека цистата, еден вид камена гробница налик на ковчег, ги содржи нејзините скелетни остатоци, како и грнчарска чаша со краток врат, фрагмент од крава коска и ситни фрагменти од кремен.

Претставата на лицето на женка од бронзеното доба беше создадена од научниците користејќи скенирања на нејзиниот череп. Се верува дека оваа слика е блиска репликација на она што таа можеби изгледала пред 3,800 години. Апроксимација на лицето на жена од бронзеното време.
Претставата на лицето на женка од бронзеното доба беше создадена од научниците користејќи скенирања на нејзиниот череп. Се верува дека оваа слика е блиска репликација на она што таа можеби изгледала пред 3,800 години. Кредит на сликата: Цицеро Мораеш | Фер употреба.

Погребот Ачаванич Бикер во северна Шкотска стана познат меѓу археолозите и јавноста. Малку беше познато за жената, која истражувачите ја нарекоа „Ава“, освен антрополошката анализа. Таа имала некаде помеѓу 18 и 25 години во моментот на нејзината смрт, а нејзините мерења на тибијата (снежната коска) сугерирале дека е висока, приближно 5 стапки, 7 инчи (1.71 метри), според студијата објавена на интернет на 22-ри јуни.

Врз основа на нејзините гробни предмети, можно е Ава да била дел од културата „Bell Beaker“ од бронзеното време, која била вообичаена во Европа во овој временски период и позната по своите изразито тркалезни садови за пиење керамика.

Сега, новата слика нуди поглед на тоа како можеби изгледала оваа мистериозна жена.

Истражувачите користеле постојни КТ скенови на черепот стар 3,800 години со цел да создадат 3Д фацијална апроксимација на Ава. За жал, на черепот му недостигала мандибулата или долната вилица, така што тимот цртал томографија на живи донатори за да ја комплетира конечната слика, како што се наведува во студијата.

„Благодарение на анатомските, статистички и логички податоци, беше можно да се реконструира“ нејзиното лице дури и без мандибулата, изјави во едно интервју авторот на студијата Сицеро Мораес, бразилски графички експерт. Тој понатаму елаборираше дека комбинацијата на маркери за дебелина на меките ткива, кои се користат за да се означат границите на кожата, била искористена за да се следи профилот на лицето.

Крупни слики на лицето ако ава
Крупни кадри на лицето на „Ава“. Кредит на сликата: Цицеро Мораеш | Фер употреба.

Оттаму, тимот изврши „анатомска деформација“ на виртуелниот донатор „која се прилагодува додека черепот на донаторот не се претвори во черепот на Ава“, рече Мораес, „предизвикувајќи ја кожата да ја следи деформацијата, што резултира со лице компатибилно со приближниот поединец“.

Во 2016, а анализа на сличноста на Ава ја откри со светол тен, руса коса и сини очи. Меѓутоа, а различно приближување на лицето на Ава во 2018 година ја искористила нејзината ДНК за да утврди дека поверојатно има кафени очи и црна коса и дека „нејзината кожа (беше) малку потемна од денешните Шкотланѓанки“, напишаа истражувачите во новата студија.

Истражувачите претпоставуваа дека нејзиниот раст и карактеристиките на лицето можеле да ја направат прилично впечатлива во текот на ерата.