Камењата на Пума Пунку не треба ни да постојат!

Тие се толку прецизно исечени што дури ни сечилото за бричење не може да се вклопи низ нивните испреплетени зглобови - технологија која не постоела до векови подоцна.

Камењата на Пума Пунку сведочат за извонредната изработка и техничка моќ на древна цивилизација. Сместено во близина на Тиванаку во Боливија, ова археолошко чудо долго време ги збунува историчарите и археолозите. Прецизноста со која се сечат камењата и беспрекорниот начин на кој тие се испреплетуваат, и пркоси на технологијата на ерата на која наводно припаѓаат.

Камењата на Пума Пунку не треба ни да постојат! 1
Мегалитски камења со сложени резби во комплексот Пума Пунку, Тиванаку, Боливија. Кредит на слика: iStock / Дмитриј Бурлаков

Инките верувале дека овој древен храм бил направен од боговите кои го создале светот. Оваа статија навлегува во енигмата на камењата Пума Пунку, истражувајќи го нивното потекло, изработка и мистериите што го опкружуваат нивното постоење.

Мистеријата на потеклото

Се верува дека храмскиот комплекс Пума Пунку бил изграден од империјата Тиванаку, цивилизација која процветала помеѓу 300 и 1000 година од нашата ера. Сепак, точното потекло на овие извонредни структури останува обвиткано во мистерија. Јаглеродното датирање на органскиот материјал пронајден на лице место сугерира дека комплексот може да потекнува од епохата Тиванаку. Сепак, софистицираниот инженеринг и прецизноста евидентна во камените структури укажуваат на ниво на технолошки напредок што се чини неконзистентно со познатите способности на цивилизацијата Тиванаку.

Извонредната каменина

Најинтригантниот аспект на Puma Punku е несомнено неговата камена обработка. Храмот првично бил терасовиден насип со кој се соочуваат мегалитските блокови, од кои секој тежел по неколку десетици тони. Овие блокови, направени од црвен песочник и андезит, се издлабени со таква прецизност што совршено се преплетуваат, без потреба од малтер.

Камењата се сечат толку ситно што ни жилет не може да се смести меѓу зглобовите. Ова ниво на прецизност, заедно со „машинскиот“ квалитетен финиш и совршеното дупчење на дупките, е доказ за исклучителната изработка на градежниците.

Камењата на Пума Пунку не треба ни да постојат! 2
Извонредната прецизност на камењата Пума Пунку. Кредит на сликата: Фликр

Инженерско чудо

Склопувањето на камењата Пума Пунку вклучува ниво на инженерска софистицираност што не е ништо помалку од фантастично. Секој камен беше фино исечен за да се спои со околните камења, формирајќи носечки споеви без малтер. Еднообразноста на блоковите е таква што тие би можеле да се заменат додека одржуваат рамна површина, па дури и споеви.

Овој извонреден ѕидар ја навестува можноста за префабрикување и масовно производство, технологии далеку напредни за нивното време.

Прецизноста на зглобовите е показател за високо софистицирано знаење за сечење камен и темелно разбирање на описната геометрија.

Пропорциите на мамут

Камењата на Пума Пунку се мамут по големина. Најголемиот блок е долг неверојатни 25.6 стапки, широк 17 стапки и дебел 3.5 стапки и тежи околу 131 метрички тон. Црвените блокови од песочник беа транспортирани од каменолом во близина на езерото Титикака, на приближно 10 километри, додека помалите блокови од андезит што се користеа за обложување на камен и резба беа добиени од каменоломи на полуостровот Копакабана, околу 90 километри преку езерото Титикака.

Начинот на транспорт што се користи за преместување на овие масивни блокови до Пума Пунку останува тема на значителен интерес и шпекулации.

Камењата на Пума Пунку не треба ни да постојат! 3
Високопрецизни мали дупки во камењата Пума Пунку. Кредит на сликата: Необјаснети мистерии

Теории и шпекулации

Врз основа на достапните докази, некои тврдат дека Пума Пунку не била изградена од Тиванаку, туку од понапредна цивилизација. Некои тврдат дека контаминацијата можеби ги искривила резултатите од датирањето со јаглерод, или дека друга цивилизација, можеби морнарите, го изградила комплексот пред да исчезне. Извонредната прецизност и софистицираност, евидентни во камењата Пума Пунку, дури наведоа некои да шпекулираат за вмешаност на вонземски суштества.

Состојба на пропаст

Денес, комплексот Пума Пунку лежи во урнатини, со масивни блокови расфрлани случајно. Се верува дека земјотрес, веројатно придружен со бран од езерото Титикака, го уништил местото.

Камењата на Пума Пунку не треба ни да постојат! 4
Блок од Пума Пунку камења кои покажуваат совршен жлеб со идентично распоредени дупки со прецизно сечење. Кредит на сликата: Необјаснети мистерии

Заклучок

Камењата Пума Пунку остануваат една од најголемите енигми во историјата. Тие се доказ за ниво на изработка и инженерска софистицираност што не требало да постои во ерата на која наводно припаѓаат. Додека продолжуваме да ги истражуваме и да им се восхитуваме на овие древни камења, еден ден можеби ќе се доближиме до разоткривање на мистеријата на нивното постоење.