Необјаснето исчезнување на Еторе Мајорана, и неговото мистериозно повторно појавување 20 години подоцна

Научникот Еторе Мајорана е роден во Италија во 1906 година. Познато исчезна, се претпоставува дека е мртов на 27 март 1938 година, на возраст од 32 години. Се тврдеше дека исчезнал или исчезнал одеднаш под многу мистериозни околности додека одел со брод од Палермо во Неапол. Речиси 20 години подоцна тој беше фотографиран во Аргентина, с still уште изгледајќи на иста возраст како во 1938 година.

Еторе Мајорана
Италијанскиот физичар Еторе Мајорана е роден во Катанија на 5 август 1906 година. Брилијантен ум, тој работеше на нуклеарна физика и релативистичка квантна механика. Неговото ненадејно и мистериозно исчезнување, во 1938 година, предизвика континуирани шпекулации кои сè уште не стивнуваат по децении © Wikimedia Commons

Чудна средба

Додека се ширеа гласини за неговата смрт, ништо не беше докажано до 2011 година. Во март 2011 година, обвинителството во Рим објави истрага за чудна изјава дадена од сведок за средба со Мајорана во Буенос Аирес во годините по Втората светска војна, во која тој тврди дека Мајорана открила голем број големи научни откритија. Сведокот, исто така, тврдеше дека кога се вратил да се сретне со Мајорана по втор пат, исчезнал и затоа не може да даде повеќе детали за научните откритија.

Еторе Мајорана
Претпоставено препознавање на Мајорана во лицето на странецот © Centro Studi Repubblica Sociale Italiana

На 7 јуни 2011 година, италијанските медиуми објавија дека РИС на карабиниерите анализирала фотографија на човек направена во Аргентина во 1955 година, откривајќи десет точки на сличност со лицето на Мајорана. Тие изјавија дека сликата е речиси сигурно Мајорана, - која исчезна речиси 20 години пред да се направи фотографијата. Чудно беше што Мајорана изгледаше на иста возраст на сликите од 1938 година како и во 1955 година. Карабиниерите не коментираа за недостатокот на стареење.

Еторе Мајорана
Главните хипотези што се дадени за доброволното исчезнување на Еторе Мајорана, освен самоубиството, следат три насоки: германската, аргентинската и монашката. Германската хипотеза претпоставува дека тој се вратил во Германија за да го стави своето знаење и увид на располагање на Третиот рајх, и дека по Втората светска војна емигрирал во Аргентина. Еден од доказите што ја поддржуваат оваа теорија е оваа фотографија од 1950 година, која го прикажува нацистичкиот криминалец Ајхман (десно) со човек кој, според некои, е Мајорана (Мондадори).

Чудно откритие

Еторе Мајорана беше брилијантен научник, инженер и математичар, како и теоретски физичар (кој работеше на неутрински маси). Равенката Мајорана и фермионите Мајорана се именувани по него.

Во 1937 година, Мајорана предвиде дека во природата може да постои стабилна честичка што е и материја и антиматерија. Во нашето секојдневно искуство, постои материја (која изобилува во нашиот познат универзум) и антиматерија (што е многу ретка). Доколку се сретнат материјата и антиматеријата, и двајцата се уништуваат, исчезнуваат со блесок на енергија.

Дали се обиде со некој чуден експеримент што го натера да исчезне со блесок на енергија, за повторно да се појави, веднаш во блесок, 20 години подоцна?

Еторе Мајорана
И покрај напорите на истражителите, никогаш не беше пронајдена документирана трага за неговата дестинација, а пребарувањата на море не дадоа никакви резултати. На фотографијата Еторе Мајорана пред патување со брод

Заговор

Се шират гласини за неговото исчезнување уште од моментот кога не успеал да се симне од бродот кога бил забележан како се качува во март 1938 година.

Меѓутоа, дури и овој единствен конкретен детал во случајот, (дека Мајорана стапнал на брод) е спорен. Некои веруваат дека намерно поставил мамка на бродот. Други мислат дека патувањето со брод било само измислица на оние што ги оставил зад себе, кои знаеле за неговата вистинска судбина, но сакале некои докази за неговото исчезнување.

Добитникот на Нобеловата награда, Ферми, кога зборуваше за исчезнувањето на Мајорана, славно рече: „Еторе беше премногу интелигентен. Ако одлучил да исчезне, никој нема да може да го најде. Не во ова време, или друго “Изгледа дека можеби бил во право. Дали Мајорана беше првиот патник по пат?