Бронзени мечеви од микенската цивилизација пронајдени во грчка гробница

Археолозите открија три бронзени мечеви од микенската цивилизација за време на ископувањата на гробница од 12 до 11 век п.н.е., откриена на платото Трапеза на Пелопонез.

Микенската цивилизација била последната фаза од бронзеното доба во Античка Грција, опфаќајќи го периодот од приближно 1750 до 1050 п.н.е. Периодот ја претставува првата напредна и изразито грчка цивилизација во континентална Грција, особено поради нејзините дворци, урбаната организација, уметничките дела и системот на пишување.

Два од трите микенски бронзени меча откриени во близина на градот Егио во регионот Ахаја на Пелопонез.
Два од трите микенски бронзени меча откриени во близина на градот Егио во регионот Ахаја на Пелопонез. © грчко Министерство за култура

Гробницата е пронајдена во микенската некропола лоцирана во античката населба Рипес, каде што во песочното подземје биле врежани бројни камерни гробници во периодот на „првата палата“ од микенската ера.

Археолошките докази сугерираат дека гробниците биле постојано отворени за погребни обичаи и сложени ритуални практики до крајот на бронзеното доба во текот на 11 век п.н.е. Ископувањата на некрополата открија бројни вазни, ѓердани, златни венци, печатни камења, мониста и парчиња стакло, фајанс, злато и камен кристал.

Во најновото ископување, истражувачите истражувале правоаголна гробница која содржи три погребувања од 12 век п.н.е., украсени со амфори со лажни усти.

Меѓу остатоците има приноси од стаклени мониста, корналин и фигурина од глина коњ, како и три бронзени меча со дел од нивните дрвени рачки сè уште зачувани.

Големиот меч меѓу колекциите на коските
Големиот меч меѓу збирките на коски © Грчко Министерство за култура

Сите три меча припаѓаат на различни класификации на типови на групи, бидејќи се D и E од „типологијата Сандар“, кои датираат од периодот на микенската палата. Во типологијата, мечевите од типот Д обично се опишуваат како мечови „крстени“, додека класата Е се опишуваат како мечови „Т-хилт“.

Со ископувањата е пронајден и дел од населбата во близина на гробниците, при што е откриен дел од зграда со висок статус со правоаголна просторија која содржи огниште во центарот.


Откритието првично беше објавено на Грчкото Министерство за култура