Античкиот град Ипиутак бил изграден од светла раса со сини очи, а не од нас, велат Инуитите.

Сместени во Поинт Хоуп, Алјаска, урнатините на Ипиутак нудат поглед во минатото кога градот бил жив и раздвижен. Иако останале само антички артефакти, археолошката и историската вредност на локацијата останува огромна. Најфасцинантниот дел од оваа локација е непознатото потекло на градителите на градот.

Сместен во Поинт Хоуп, Алјаска, античкиот град Ипиутак зазема значајно место во аналите на историјата. Некогаш просперитетна метропола во која луѓето живееле, тргувале и практикувале уникатни ритуали, Ипиутак сега лежи во урнатини, оставајќи зад себе само остатоци од својата слава од минатото. Сепак, археолошкото и историското значење на овој локалитет не може да се прецени. Откривањето на мистеријата на Ипиутак го има клучот за отклучување на витално знаење за исчезнатата култура и раните жители на Северна Америка.

Античкиот град Ипиутак бил изграден од светла раса со сини очи, а не од нас, велат Инуитите 1
Ископување на локалитетот Ипиутак, археолошки локалитет лоциран во близина на заедницата Сагвон во округот Северна падина на американската држава Алјаска. Локацијата на артефактите стари 2,000 години, беше означена како Национална историска знаменитост на 20 јануари 1961 година. Заедничката Ризница

Загадочните градители на Ипиутак

Историјата на Ипиутак е заматена во неизвесност, со спротивставени информации околу неговото потекло и идентитетот на неговите градители. Датира од најмалку 2,000 години, заедницата на крајот се распадна околу 800 година од нашата ера, оставајќи ги археолозите да ја состават сложувалката за нејзиното создавање и пропаст.

Градителите на Ипиутак биле софистициран народ, кој ги надминувал Инуитите во однос на напредувањето. Тие го конструирале античкиот град на мрежна шема, потсетувајќи на античките градови од цивилизацијата на долината Инд. Со приближно 600 напуштени куќи, илјада необични артефакти и огромни гробишта, Ипиутак е најголемото место од ваков вид во регионот на Арктикот Инуити.

Раса со светла коса и сини очи?

Легендите за народот Инуити раскажуваат фасцинантна приказна за оригиналните градители на Ипиутак. Според нивната усна традиција, античкиот град не бил изграден од самите Инуити, туку од светла коса и трка со сини очи. Овие легенди зборуваат и за бело гиганти кој некогаш го населувал Ипиутак до војната на боговите. Енигмата се продлабочува додека шпекулираме за можното потекло на овие мистериозни градители. Дали Ипиутак можел да биде викиншка населба или поврзан со културата Дорсет? Вистината останува неостварлива.

Теоријата за азиско потекло

Некои археолози, како Рејни Фролих, веруваат дека градителите на Ипиутак потекнуваат од Азија. Фролих сугерира дека културата на Ипиутак претходи на познатите култури на Инуитите на брегот на Арктикот и најверојатно потекнува од источна Азија. Артефактите откриени во Ипиутак, вклучувајќи резби од слонова коска и врежани алатки, прикажуваат уметнички обрасци различни од сродните култури. Сложената изработка и уникатниот уметнички стил на овие предмети покренуваат прашања за културното потекло на Ипиутак.

Необичните обичаи на Ипиутак

Античкиот град Ипиутак не само што се пофалил со софистицирана архитектура и вешти мајстории, туку и практикувал интригантни обичаи и ритуали. Археолошкото откритие на повеќе од 5,000 гробови во околината на Ипиутак фрла светлина врз културните практики на неговите жители.

Тие гробови во Ипиутак нудат увид во обичаите на погребување на неговиот народ. Некои гробови содржат антички черепи со вештачки очни јаболка направени од слонова коска и млаз. Други имаат приклучоци за носот од слонова коска во облик на птичји глави, маски за смрт од слонова коска, па дури и мали мумифицирани животни со инкрустирани очи од обсидиан. Овие наоди укажуваат на силна врска со шаманизмот и прават споредби со скито-сибирските култури на Украина.

Населението на Ипиутак

Фролих Рејни, кој го ископал местото, проценил дека Ипиутак некогаш бил населба со неколку илјади жители во својот врв. Оваа големина на населението би ја надминала онаа на модерниот град Фербенкс, Алјаска. Големиот обем на Ипиутак укажува на просперитетна заедница која одигра значајна улога во регионот.

Античката уметност на Ипиутак

Античкиот град Ипиутак бил изграден од светла раса со сини очи, а не од нас, велат Инуитите 2
Морж младенче од слонова коска. Ипиутак, Точка Надеж. Музеј на Фролих Рејни Пен / Фер употреба

Еден од највпечатливите аспекти на Ипиутак е неговото богато уметничко наследство. Жителите на градот биле вешти во различни форми на уметност, почнувајќи од сложени резби во слонова коска до гравирани алатки. Овие уметнички изрази фрлаат светлина врз културните и духовните верувања на луѓето кои некогаш го нарекувале Ипиутак дом.

Народот Ипиутак ја покажал својата софистицираност во украсните резби, особено во слонова коска, дрво, коска и камен. Изрезбаните артефакти од слонова коска пронајдени во Ипиутак прикажуваат различни уметнички обрасци што ги издвојуваат од делата на другите култури. Значењето и симболиката зад овие сложени резби продолжуваат да ги фасцинираат археолозите и уметничките ентузијасти.

Симболизам и шаманизам

Античкиот град Ипиутак бил изграден од светла раса со сини очи, а не од нас, велат Инуитите 3
Шаманистичка фигура, Кикитук. Точка надеж. Музеј на Фролих Рејни Пен / Фер употреба

Се верува дека многу од резбите откриени во Ипиутак имале симболично значење и веројатно биле поврзани со шаманизмот. Шаманизмот бил распространет практика меѓу жителите, а предметите пронајдени во гробовите на шаманите укажуваат на силна духовна врска. Присуството на черепи со черепи со чепчиња од слонова коска и претставувањето на поларните мечки во резбите укажуваат на поврзаност со античките култови и церемонијални практики.

Ипиутак: прозорец во античката арктичка култура

Ипиутак служи како порта за разбирање на древните арктички култури кои постоеле пред илјадници години. Преку опсежни археолошки ископувања и анализи, истражувачите постепено ја составуваа сложувалката на историјата на Ипиутак и неговото значење во поширокиот контекст на северноамериканските цивилизации.

Врската на циркумполарното камено доба

Некои научници веруваат дека различните племиња кои го населуваат Арктикот, како што се Лапите, Самоједите, Јукагир и Инуитите, споделуваат културна традиција вкоренета во античко циркуполарно камено доба. Оваа традиција можеби потекнува од ловците на ирваси од времето на Магдалена во западна Европа. Додека постои тековна дебата за потеклото на народот Инуити, јасно е дека тие развиле уникатна арктичка култура тесно поврзана со нивната животна средина и шеми за егзистенција.

Згора на тоа, Арктикот не бил стагнантно засолниште за древните заедници од камено доба. Културните промени и развој се составен дел од историјата на регионот, слично како и другите делови на светот. Ископувањата низ Сибир, Алјаска, Канада и Гренланд открија долга историја на арктичко населување, карактеризирано со различни фази и културни промени.

Трите временски хоризонти

Археолозите идентификуваа три различни временски хоризонти во историјата на Арктикот: античкото камено доба, фазата на палео-Инуит и фазата на нео-Инуит. Античката култура од камено доба, со своите исечени алатки од кремен, датира од 2000 година п.н.е. Етапата на палео-Инуит, обележана со алат од полиран шкрилец, се протегала од 700 п.н.е. до 300 г. н.е. Секоја фаза открива уникатни културни особини, технолошки напредок и уметнички изрази.

Во заклучок

И покрај децениските истражувања и ископувања, енигмата на Ипиутак останува нерешена. Оригиналните градители на овој древен град, нивното потекло и нивната крајна судбина сè уште ни бегаат. Легендите на народот Инуити, археолошките докази и присуството на уникатни уметнички изрази нè привлекуваат ѕирне во исчезната култура. Откривањето на мистеријата на Ипиутак продолжува да биде волшебна потрага, нудејќи непроценливи сознанија за раните жители на Северна Америка и нивните извонредни достигнувања.

Како што навлегуваме подлабоко во проучувањето на Ипиутак, нашето разбирање за древните арктички култури расте, проширувајќи ги нашите познавање на човечката историја и разновидни цивилизации кои некогаш напредувале во далечните краишта на светот.


Откако ќе прочитате за античкиот град Ипиутак, прочитајте за Инуитни снежни очила издлабени од коска, слонова коска, дрво или рогови, потоа прочитајте за 16 антички градови и населби кои биле мистериозно напуштени.